RecraPlan Dashboard

Warmte meten

Meet het warmte verbruik van gebouwen of ruimtes

Warmteverbruik meten met RecraPlan Warmtemeters

Bij RecraPlan hebben we onze meetoplossingen uitgebreid om nog nauwkeuriger het verbruik van warmte in een ruimte of gebouw te meten. Naast onze energie- en gasmeters bieden we nu ook warmtemeters aan, die de hoeveelheid gebruikte warmte in een ruimte of gebouw nauwkeurig registreren.

Wanneer een ruimte verwarmd wordt, wordt er gebruik gemaakt van gas, elektriciteit of een andere energiebron. Traditioneel meten we hoeveel elektriciteit of gas er in een bepaalde periode wordt verbruikt. Deze energie wordt omgezet in warmte, die vervolgens naar gebouwen of specifieke ruimtes wordt getransporteerd. Maar hoe bereken je hoeveel van deze totale warmte daadwerkelijk in elke afzonderlijke ruimte wordt gebruikt? Hier komen onze warmtemeters in beeld.

Onze warmtemeters registreren de hoeveelheid warmte die naar een ruimte stroomt en die weer terugkeert. Het verschil tussen deze twee waarden is de hoeveelheid warmte die wordt verbruikt om de ruimte te verwarmen.

Deze gedetailleerde informatie is zeer waardevol. Je krijgt inzicht in het specifieke warmteverbruik per ruimte, wat helpt bij het optimaliseren van het verwarmingssysteem en het verhogen van de energie-efficiëntie. Daarnaast kan deze informatie worden gebruikt voor het nauwkeurig doorberekenen van de verwarmingskosten aan huurders of gebruikers van de ruimte.

Met de warmtemeters van RecraPlan heb je de controle over je warmteverbruik en kun je efficiënter en kosteneffectiever beheren.

Warmteverbruik meten met RecraPlan Warmtemeters
Hoe werkt de  RecraPlan Warmtemeter

Hoe werkt de RecraPlan Warmtemeter

Het installeren van de warmtemeter is relatief eenvoudig. De meter wordt geïnstalleerd op de aanvoerleiding van de verwarming, zoals bij vloerverwarming of de aanvoer van radiatoren. Daarnaast wordt er een extra sensor geïnstalleerd op de retourleiding. Met deze combinatie kan per ruimte het verbruik nauwkeurig worden berekend.

Onze slimme software voert deze berekeningen uit en kan volledig worden aangepast aan jouw specifieke wensen. Bijvoorbeeld, er is een alarmfunctie beschikbaar die waarschuwt als het verbruik boven een bepaalde drempelwaarde komt. Daarnaast is er een partnermodule beschikbaar, waarmee bijvoorbeeld de verhuurder van een pand of ruimte zijn verbruik kan inzien.

Bij RecraPlan meten wij elke 10 minuten het warmtegebruik, wat resulteert in zeer nauwkeurige metingen. Als er meerdere meters of waardes zijn, worden deze gegevens verzameld en overzichtelijk weergegeven. Hierdoor kun je niet alleen het totale verbruik zien, maar ook gedetailleerd inzoomen op het verbruik per ruimte.

Noodzaak van het Meten van Warmteverbruik en de Voordelen

Het meten van warmteverbruik is cruciaal voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Het biedt inzicht in hoe efficiënt ruimtes worden verwarmd en helpt bij het identificeren van gebieden waar verbeteringen nodig zijn. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het meten van warmteverbruik essentieel is en wat het kan opleveren:

1. Energiebesparing en Kostenreductie: Door nauwkeurig het warmteverbruik per ruimte te meten, kun je inefficiënties in het verwarmingssysteem opsporen en aanpakken. Dit leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere energiekosten. Met de gedetailleerde data kun je ook beter budgetteren en plannen.

2. Milieuvriendelijkheid: Verminderd energieverbruik draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot. Door alleen de benodigde hoeveelheid warmte te gebruiken, help je mee aan een duurzamere toekomst. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook bijdragen aan een positief imago voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

3. Comfortverbetering: Door het warmteverbruik te monitoren, kun je ervoor zorgen dat elke ruimte optimaal wordt verwarmd. Dit verhoogt het comfort voor bewoners of werknemers, wat kan leiden tot hogere tevredenheid en productiviteit.

4. Nauwkeurige Verrekening: Voor verhuurders en beheerders van gebouwen is het meten van het warmteverbruik per ruimte essentieel voor een eerlijke en nauwkeurige verrekening van de energiekosten. Huurders betalen alleen voor de warmte die ze daadwerkelijk verbruiken, wat leidt tot transparantie en tevredenheid.

5. Preventief Onderhoud: Door regelmatig het warmteverbruik te monitoren, kunnen afwijkingen snel worden opgemerkt. Dit stelt je in staat om vroegtijdig in te grijpen bij potentiële problemen met het verwarmingssysteem, wat dure reparaties en stilstand kan voorkomen.

6. Optimalisatie van Verwarmingssystemen: De gedetailleerde inzichten die worden verkregen door het meten van warmteverbruik kunnen worden gebruikt om verwarmingssystemen te optimaliseren. Dit kan inhouden dat je systemen opnieuw balanceert, isolatie verbetert of investeert in efficiëntere technologieën.

Het meten van warmteverbruik met de RecraPlan warmtemeters levert waardevolle data op die je in staat stelt om energie efficiënter te gebruiken, kosten te besparen, het milieu te beschermen en het comfort te verhogen. Door te investeren in nauwkeurige meetoplossingen, creëer je een toekomst waarin we verspilling van warmte tegen gaan. 

Noodzaak van het Meten van Warmteverbruik en de Voordelen